diumenge, 1 de gener del 2012

Contra l’abocador, amb convenciment

Escrit publicat al MesaMes del gener del 2012

Al Mesames del desembre tots vau poder llegir les al·legacions que havia presentat l’Ajuntament de Callús sobre l’abocador de Sant Mateu. La plataforma Salvem Callús va valorar aquest gest com una victòria pròpia: gràcies a la mobilització promoguda per la plataforma, l’equip de govern semblava que havia superat els dubtes inicials i havia entès que un nou abocador a la bòbila només aportaria perjudicis a la població.

En vista d’això, i escoltant el clam de molts callussencs i callussenques, Salvem Callús va demanar una reunió amb l’equip de govern i l’oposició per començar a treballar plegats d’una vegada. En aquesta trobada (el dia 12 de desembre), vam proposar a l’ajuntament de fer accions conjuntes contra l’abocador: recollir signatures, penjar pancartes, difondre als mitjans de comunicació opinions contràries al projecte... També vam demanar a l’equip de govern que accedís a penjar una pancarta al balcó de l’ajuntament només amb el lema “No a l’abocador”, sense cap logotip. Com a mostra de voluntat de treball conjunt, vam proposar als regidors de l’equip de govern que es fessin socis de la plataforma (simplement, signant un full d’adhesió). Doncs l’equip de govern no va voler acceptar cap d’aquestes propostes ni tampoc no ens en va fer cap de pròpia.

I com es justifica aquesta actitud? Doncs l’alcalde diu que l’Ajuntament ha de representar “tot el poble” i no només un sector. Aquesta resposta ens suscita uns interrogants: L’equip de govern “representa tot el poble” callant i no oposant-se activament al projecte? Un alcalde que no ha volgut convocar un referèndum, com ho pot saber, què en pensa el poble? Tots hem pogut veure en quin sentit s’han manifestat els callussencs i callussenques als plens, a l’assemblea, al Mesames... Qui ha vist manifestacions de la població a favor de l’abocador? On és la gent que diu que l’ajuntament ha de callar? L’únic que hem sentit defensant aquesta actitud passiva és l’alcalde. Ningú més.

Aquesta passivitat de l’equip de govern, també l’hem poguda observar amb relació als presumptes abocaments il·legals al dipòsit de runa que hi ha a la mateixa zona, però dins el terme de Callús. Ens esperàvem que mostrés preocupació per les notícies que han aparegut als mitjans i que, si són certes, poden implicar un greu perill per a l’entorn, per al riu i per a la nostra salut. L’alcalde s’ha limitat a lliurar-nos un informe d’una inspecció recent de l’Agència de Residus de Catalunya, a la qual va ser convidat. Cap iniciativa per la seva part... A molta gent, tanmateix, els neguiteja la informació publicada: Què hi ha de cert? Què hi diu la Guàrdia Civil? Quin perill tindrien, per a la salut, els abocaments il·legals, si fossin certs? Com es pot confiar en una empresa que ofereix dubtes en la gestió de l’actual abocador de runes, la gestió del nou abocador de Sant Mateu?
I per acabar-ho d’adobar, rebem la resposta de l’Ajuntament de Sant Mateu a les al·legacions presentades contra el projecte d’abocador. De fet, potser no es pot ni anomenar resposta, perquè es limita a dir que, atesa “la complexitat i especificitat de la matèria ambiental”, encarregaran “un informe extern a una persona tècnica en matèria ambiental per tal que avaluï el contingut de les avaluacions”. Al debat que es va fer el 4 de novembre al Casal del Poble, a Callús, el nostre ajuntament i l’empresa hi van portar dos tècnics que van defensar el projecte d’abocador. De manera que ja ens podem imaginar a qui encarregaran aquest “informe extern” i què dirà... Per què no es proposa que hi hagi almenys dos experts, un per part de l’ajuntament de Sant Mateu i un altre per part dels que hem presentat les al·legacions?

La plataforma Salvem Callús està convençuda que aquest projecte es pot aturar. Als pobles on això ha estat possible, l’ajuntament ha encapçalat la mobilització o, si més no, ha fet costat a la plataforma antiabocador. Nosaltres, ara com ara, no ens n’hem sortit, i, per tant, hem de prosseguir la lluita tots sols, amb la bona gent del poble que ens dóna suport (que són molt més dels que “ells volen i diuen”). L’única possibilitat de fer canviar d’actitud l’ajuntament és aconseguint que la gran majoria del poble digui d’una manera clara i rotunda NO A L’ABOCADOR.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada