dissabte, 12 de novembre del 2011

Manresainfo.cat: La Guàrdia Civil, rere el dipòsit de runes de Callús

El dipòsit de runes de Callús està gestionat per l'empresa Gestora de Runes del Bages, que és propietat de la mateixa persona que ara impulsa l'abocador de bales d'ecoparc a Sant Mateu de Bages

Segons ha pogut saber Manresainfo.cat, Seprona, la unitat del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil, té a les seves mans un exhaustiu informe sobre l'explotació del dipòsit de runes de Callús, gestionat per l'empresa Gestora de Runes del Bages que apuntarien la comissió d'irregularitats en la naturalesa dels residus abocats en aquest dipòsit. El propietari d'aquesta empresa, Lluís Basiana Obradors és, alhora, qui vol posar en marxa l'abocador de Sant Mateu de Bages, a l'antiga argilera de la fàbrica de la Bòbila, prop del nucli de Callús i que tantes protestes ha aixecat entre els veïns del municipi.

Els abocaments industrials
Segons les dades de què disposa Seprona, en el darrer any s'han detectat abocaments al dipòsit de runes de Callús amb forta olor a gasoil i benzina, i amb restes de components esmicolats electrònics, vidres i ferritges de ferro i alumini procedents de l'empresa de Castellbisbal Viuda de Lauró Clariana que es dedica al tractament de ferralla, metalls i descontaminació de vehicles fora d'ús. Aquests residus es transportarien amb els camions de l'empresa Excavacions Montaner, de Sant Vicenç de Castellet.

Aquest dipòsit de runes de Callús, gestionat per Gestora de Runes del Bages, no té l'autorització per a rebre aquests tipus de residus industrials perillosos. L'empresa productora d'aquest residu, Viuda de Lauró Clarianna, no genera en cap de les seves activitats de la planta de Castellbisbal cap residu que pugui admetre el dipòsit de runes de Callús.

Les anàlisis de les mostres
Una mostra del residu que es va aconseguir el passat 22 de juliol de 2011 després que un camió de l'empresa Excavacions Montaner bolqués la seva càrrega a la cuneta a l'alçada de Sant Martí de Torroella de camí al dipòsit de runes de Callús es va portar a analitzar juntament amb una altra mostra que s'havia aconseguit d'aquest mateix camió setmanes abans, un cop havia abocat la seva càrrega al dipòsit de runes de Callús.

Segons els resultats de les anàlisis realitzades en un laboratori homologat per l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya, a les quals ha pogut tenir accés Manresainfo.cat, i que ara són a mans de la Guàrdia Civil, es tracta d'un residu totalment industrial amb alt contingut d'elements contaminants i que de cap manera pot ser acceptat per un dipòsit de runes. Comparades les dues mostres recollides, es comprova que es tracta del mateix residu.

El dipòsit de runes de Callús, gestionat per l'empresa Gestora de Runes del Bages que és propietat de la mateixa persona que impulsa l'abocador de 800.000 tones per a bales provinents d'ecoparcs a l'antiga argilera de la Bòbila, no té autoritzada per l'ajuntament la llicència d'activitat ambiental i tampoc està autoritzat per l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya com a gestor d'aquest tipus de residus industrials.

Una pràctica que pot ser de desastre ecològic
En l'informe que està en possessió de Seprona de la Guàrdia Civil consta que aquesta pràctica s'està fent des de 2006 a un ritme de 150 tones setmanals que donen un total de més de 50.000 tones fins a dia d'avui. Segons el mateix informe el residu es descarrega amb un talús sense prendre cap mesura per evitar que lixiviï i es filtri en el subsòl. Del 2006 ençà s'han detectat fins a 5 punts dins el dipòsit de runes on es realitzen les descàrregues. Això significaria que pràcticament tot l'àmbit del dipòsit autoritzat per a l'abocament de runes està contaminat per aquest residu industrial, tapat i barrejat amb runes i terres.

Per a conèixer la magnitud exacta de l'abocament industrial en aquest dipòsit de runes, la Guàrdia Civil té degudament identificats en l'informe, per la matrícula, els dos vehicles que feien el transport per part d'Excavacions Montaner i, puntualment, els vehicles que feia servir BRT Cooperativa des de l'empresa Viuda de Lauró Clariana fins al dipòsit de Callús.

Les conseqüències
La investigació de Seprona de la Guàrdia Civil haurà de valorar fins a quin grau la Gestora de Runes del Bages està fent un delicte ecològic, fa competència deslleial a altres abocadors adequadament autoritzats i preparats per rebre aquest tipus de residus industrials, afavoreix una empresa particular fomentant la competència deslleial amb empreses del seu sector, i liquida el cànon d'obligat compliment pel tipus de residus que tracta, davant l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada