dissabte, 26 de novembre del 2011

Moció aprovada al Ple de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada

.
Ja hem guanyat una primera petita victòria. Dijous passat es va aprovar una moció de rebuig a l’abocador al TM de Sant Mateu de Bages, amb el suport dels regidors de CDC, PSC, ICV, ERC i PxC, amb l’absència durant la lectura, debat i votació de la moció de la regidor d’UDC, i l’abstenció del PP.

 

Moció de rebuig del Ple de l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, al projecte: Restauració d’activitat extractiva d’argila mitjançant el rebliment amb bales de materials adequats al TM de Sant Mateu de Bages



EXPOSA:

Atès l’article 13 de la Directiva Europea 2008/98/CE sobre els residus, on diu:
Els estats membres adoptaran les mesures necessàries per assegurar que la gestió dels residus es realitzarà sense posar en perill la salut  humana i sense danyar el medi ambient i, en particular:
a) sense crear riscos per a l’aigua, l’aire o el sòl, ni per a la fauna i la flora
b) sense provocar incomoditats pel soroll i les olors.
c) sense atemptar contra els paisatges i els llocs d’especial interès

Atès que la ubicació d’aquesta activitat és molt propera al nucli urbà de Callús, al nucli agregat dels Manxons i a masies pertanyents al municipi de Sant Joan de Vilatorrada.

Atesa la greu problemàtica que generen aquests abocadors pel què fa a les olors, provocant incomoditats i posant en perill la salut humana, tal i com demostra el fet del gran nombre de persones mobilitzades en contra de l’abocador Elena, entre d’altres.

Atès que el municipi de Callús i els seus habitants en seran els més perjudicats per aquesta instal·lació a causa de les incomoditats que provocarà el soroll pel trànsit de camions pel mig del poble i  les olors.

Atès que el rebliment amb bales plastificades de residus sòlids urbans no permet la regeneració natural de l’ecosistema, donat que el substrat no té les condicions químiques, edàfiques i biològiques apropiades per als arbres, plantes i altres organismes que en depenen directament.

Atès que el material aportat per a la correcta restauració no pot ser inconsistent i disgregat, doncs la inestabilitat geològica o un simple fenomen climàtic violent, com intenses pluges, poden retornar aquests residus al medi, oi més tenint present la proximitat física de l’abocador al torrent de Jaumeandreu, límit geogràfic entre els municipis de Callús i Sant Joan de Vilatorrada.

Atès que la lixiviació de l’aigua de pluja  a través del subsòl arrossegarà als aqüífers totes aquelles substàncies inerts i no inerts que contenen les bales plastificades de residus sòlids urbans, amb els riscos medi ambientals que això suposa.

Atès que l’aigua de pluja en escorrentia de tota la superfície afectada per l’abocador serà conduïda pel torrent de Jaumeandre, vers el riu Cardener, oi més en períodes de pluges intenses en què la capacitat de la bassa és clarament insuficient.

Atès que la natura “inert” dels residus no es troba garantida al 100%, doncs la caracterització dels materials no és completa, i més tenint en compte les moltes irregularitats que tenen lloc en la gestió dels ecoparcs.

Atès que els residus dipositats seran residus generats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona i no a la nostra comarca i remarcant que no s’han tingut en compte els criteris d’autosuficiència i proximitat, indicats per la directiva de la Unió Europea i recollits per les lleis catalanes i espanyoles (directiva 2008/98/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 19 de novembre del 2008; ley 22/2011 de residuos y suelos contaminados, BOE 29/7/11; decret 69/2009 sobre criteris i procediments d’admissió residus en els dipòsit controlats, DOGC 5370, 30/4/09; i decret 1/1997 sobre disposició del rebuig en dipòsits controlats, DOGC 2307, 13/1/97). Seguint el principis bàsics de sostenibilitat ecològica i ambiental, els residus sòlids urbans s’han de tractar a prop d’on es generen, a fi d’evitar que el seu tractament malmeti indrets allunyats del punt d’origen.
Atès que la nostra comarca, el Bages, ja assumeix amb escreix la seva quota de degradació mediambiental amb els dipòsits dels runams salins de Cardona, Súria, Balsareny i Sallent i la conseqüent salinització dels nostres rius i aqüífers, amb els nostres abocadors per a residus inerts, i amb l’abocador mancomunat per a residus d’origen municipal.
Proposa:

1.    Manifestar públicament el rebuig d’aquest Ajuntament al projecte: “Restauració d’activitat extractiva d’argila mitjançant el rebliment amb bales de materials adequats” al TM de Sant Mateu de Bages.
2.    Manifestar el nostre enuig per l’actitud insolidària i desconsiderada de l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages, envers els municipis limítrofs de Callús i Sant Joan de Vilatorrada, doncs, massa sovint som testimonis de fets i/o propostes  que tenen per objectiu l’obtenció de contrapartides econòmiques per al propi municipi però que perjudiquen als municipis veïns. És, per tant, imprescindible el diàleg i l’acord entre les parts afectades.
3.    Donar suport a la voluntat majoritària i solidaritzar-nos amb la els veïns i veïnes de Callús en la seva tasca d’oposició a la instal·lació de l’abocador de residus sòlids urbans provinents d’ecoparcs.
4.    Comunicar aquesta resolució a totes les parts interessades:  l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages, l’Ajuntament de Callús, el Consell Comarcal del Bages, el Conseller de Territori i Sostenibilitat del govern de la Generalitat de Catalunya,  l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada i a la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. Així com també a l’empresa promotora del projecte, Efienergia SL, i a la plataforma cívica Salvem Callús.



No obstant el ple decidirà.




Sant Joan de Vilatorrada, a 17 de novembre del 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada