dilluns, 14 de novembre del 2011

Manresainfo.cat: Set elements del dipòsit de Callús, per sobre del màxim

A la mostra recollida s'hi troben 8 vegades més del sulfat lixiviat permès, més de 3 vegades de coure i de TDS, el doble de fluorur i el carboni orgànic dissolt supera, fins i tot, el màxim permès per a dipòsits de Classe II

L'anàlisi de la mostra de 500gm de càrrega a que recollida del camió bolcat el passat 22 de juliol que provenia de l'empresa Viuda de Lauro Clariana i es dirigia al dipòsit de runes de Callús per a buidar, comparada amb una altra mostra recollida unes setmanes abans del mateix camió un cop ja havia abocat la seva càrrega a l'abocador són prou reveladores del tipus de càrrega que es buida en el dipòsit.

Segons l'analítica realitzada pel laboratori homologat de l'Agència de Residus de Catalunya, Tecnoambiente, a la que ha tingut accés Manresainfo.cat fins a set elements analitzats en sec superaven els màxims permesos per a un dipòsit de Classe I com és el de runes de Callús. Segons aquesta anàlisi que el laboratori va realitzar entre el 26 de juliol i el 5 d'agost d'enguany, la càrrega dels camions que aboquen o havien d'abocar al dipòsit de runes de Callús, contenen 7,4mg/Kg de Coure lixiviat, quan el màxim és de 2mg/Kg; 0,7mg/Kg de Molibdè lixiviat, quan el màxim és de 0,5mg/Kg; 848mg/Kg de Clorur lixiviat per un màxim de 800; 20mg/Kg de Fluorur lixiviat per un màxim de 10; 8.320mg/Kg de Sulfat lixiviat, quan el màxim seria de només 1.000mg/Kg. De Carboni Orgànic Dissolt (DOC) lixiviat a la mostra hi havia 1.340mg/Kg, quan el màxim permès per a un dipòsit de Classe I és de 500mg/Kg, però, fins i tot, per a un dipòsit de Classe II és de només 800mg/Kg. Finalment, el Total de Sòlids Dissolts (TDS) lixiviat triplica el màxim permès amb 12.900mg/Kg per a un màxim de 4.000.

El mateix laboratori conclou que la mostra analitzada no pot ser en cap cas un Classe I, que és el tipus de residu que pot admetre el dipòsit de runes de Callús "ja que supera els límits de l'annex I segons el Real Decret 69/2009 en els següents paràmetres: coure, molibdè, clorurs, fluorurs, sulfats, DOC i TDS". La seva catalogació és de residu de Classe II inert.

Manresainfo.cat
informava aquest passat dissabte que Seprona, de la Guàrdia Civil té a les seves mans un detallat informe detallant pressuptes abocaments il·legals des de 2006 al dipòsit de runes de Callús, gestionat per Gestió de Residus del Bages. Es dóna el cas que el president d'aquesta companyia és el principal impulsor de l'abocador de bales d'ecopack a través de l'empresa Efienergia.

Manresainfo.cat ha contactat amb l'Agència de Residus de Catalunya per a recollir la seva anàlisi d'aquests fets, però encara no ha pogut trobar un interlocutor que li doni raó del cas.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada