dissabte, 19 de novembre del 2011

Manresainfo.cat: L'Agència de Residus obre un expedient informatiu a GRB

Segons ha informat el seu director, Josep Maria Tost, dimecres va sortir el requeriment d'informació a l'empresa que gestiona el dipòsit de runes de Callús i el següent pas serà fer la inspecció allà mateix

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ha confirmat a Manresainfo.cat que aquest passat dimecres ha sortit un requeriment a l'empresa Gestora de Runes del Bages, SL que l'insta a aportar a l'agència tota una sèrie d'informació dels darrers moviments que hi ha hagut al dipòsit de runes de Callús. Segons el mateix director de l'ARC l'obertura d'expedient informatiu s'ha produït d'ofici després de comprovar la transcendència que prenia el cas en els mitjans de comunicació locals.

Aquest expedient, que funcionarà paral·lelament al procediment de Seprona, insta en primera instància a l'empresa Gestora de Runes del Bages, SL a aportar el registre d'entrades i sortides de vehicles al dipòsit i la procedència de les càrregues allà dipositades. El seguen pas serà fer una inspecció al mateix dipòsit de runes de Callús per a recollir mostres i analitzar-les si es creu necessari.

Tost ha assegurat a Manresainfo.cat que l'Agència de Residus de Catalunya realitza més de 1.200 inspeccions anuals als dipòsits, deixalleries i abocadors de tot Catalunya i que al dipòsit de runes de Callús s'hi fan inspeccions mensuals realitzades per una empresa externa col·laboradora de l'ARC. En les dues darreres inspeccions realitzades, de setembre i octubre, l'Agència ha detectat un empitjorament de la qualitat de les runes quant a que presentaven un aspecte més brut, però mai havien detectat res que no fos fang o estabilitzat per restauració.

De totes maneres, Josep Maria Tost ha deixat clar que el cas del dipòsit de runes del Bages no tindrà cap influència en el projecte d'obertura de l'abocador de bales d'ecopark a Sant Mateu de Bages tot i que la persona impulsora del projecte a Sant Mateu sigui el president de l'empresa que gestiona el dipòsit de Callús: "entenem que són projectes independents i tràmits independents".

Seprona, darrera la pista
Dissabte passat Manresainfo.cat
informava que Seprona , de la Guàrdia Civil, tenia a mà un complet informe amb fotografies, vídeos i, fins i tot, anàlisis de mostres recollides en el dipòsit de runes de Callús, en què s'afirmava que des de 2006 s'havien observat abocaments industrials provinents de l'empresa Viuda de Lauró Clariana que en cap cas genera residus de tipus runam. De les mostres analitzades es destacava que existien set elements lixiviats que superaven el màxim permès i algun d'ells multiplicava aquest màxim fins a vuit vegades.

El perill d'aquests tipus de contaminants és que, en forma de lixiviats passin al subsòl i als aqüífers i d'aquests a la cadena alimentària. Per aquesta raó la normativa posa uns límits restrictius de forma que si els superen, els residus que els contenen en majors proporcions han de dipositar-se en un altre tipus d'abocadors els quals tenen sistemes artificials de recollida dels lixiviats (classes II i III). Els risc potencial existeix i la forma de determinar si aquest risc és real seria analitzar el sòl i els aqüífers per determinar l'afecció efectivament produïda.

L'informe
calculava que la superfície afectada seria de 11.013 metres quadrats, l'equivalent a 30 pistes de bàsquet reglamentàries. Cal recordar que Seprona té fil directe amb la fiscalia general que, de confirmar-se aquests extrems, aplicaria l'article 325.1 del Codi Penal per delicte contra els recursos naturals i el medi ambient.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada