dijous, 24 de novembre del 2011

Moció al Consell Comarcal

PROPOSTA DE MOCIÓ PRESENTADA PER LA PLATAFORMA CÍVICA SALVEM CALLÚS AL PLE DEL CONSELL COMARCAL DEL BAGES, PERQUÈ ACTUÏ D’ACORD AMB LES COMPETÈNCIES QUE LI SÓN PRÒPIES RESPECTE A L’ABOCADOR DE RUNA DE CALLÚS I RESPECTE AL PROJECTE D’ABOCADOR DE RESIDUS DE CLASSE II AL TERME DE SANT MATEU DE BAGES
L’àrea de Medi Ambient del Consell Comarcal del Bages (partint dels objectius de l’Agenda 21) té, entre altres, les funcions següents:
-          participar en el sistema de gestió de runes per vetllar que es dugui a terme atenent les exigències i requeriments d'una alta protecció del medi ambient comarcal
-          promoure activitats de conscienciació per tal que els usuaris d'abocadors controlats i deixalleries utilitzin adequadament aquestes instal·lacions
Segons informacions aparegudes darrerament en alguns mitjans d’informació comarcals, la unitat de Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil ha obert una investigació sobre les activitats de l’abocador de runa de Callús, notícia confirmada per la Guàrdia Civil.
Segons aquestes notícies, la Guàrdia Civil actua d’acord amb un document que conté les informacions següents:
-          Al dipòsit de runa de Callús, el darrer any s'hi han detectat abocaments amb forta olor de gasoil i benzina, i amb restes de components esmicolats electrònics, vidres i ferritja de ferro i alumini procedents de l'empresa de Castellbisbal Viuda de Lauró Clariana, que es dedica al tractament de ferralla, metalls i descontaminació de vehicles fora d'ús.
-          El dipòsit de runes de Callús no té l'autorització per a rebre aquests tipus de residus industrials. De fet, l'empresa productora d'aquest residu, Viuda de Lauró Clariana, no genera a la planta de Castellbisbal cap residu que pugui admetre el dipòsit de runes de Callús.
-          El 22 de juliol del 2011 un camió de l'empresa Excavacions Montaner va bolcar la càrrega a la cuneta a l'alçada de Sant Martí de Torroella de camí al dipòsit de runa de Callús (adjuntem notícia Regió 7). Una mostra d’aquesta càrrega i una mostra de residus agafada directament a l’abocador es van portar a analitzar en un laboratori homologat per l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya.
-          Diversos elements analitzats superaven els màxims permesos per a un dipòsit de classe I com és el de runa de Callús. En algun cas, fins i tot se superava el màxim permès en un dipòsit per a residus de classe II. El laboratori conclou que la mostra analitzada no pot ser en cap cas dipositada en un abocador com el de Callús
-          Aquesta pràctica es fa des del 2006 i es descarrega en un talús sense prendre cap mesura per evitar que es filtri en el subsòl. A més a més, s'han detectat cinc punts de descàrrega; si això fos cert, tot l'abocador de runa està contaminat per aquest residu industrial, tapat i barrejat amb runes i terres.

Els perjudicis que aquesta pràctica pot haver generat en la salut dels callussencs i callussenques (i de persones d’altres poblacions) semblen evidents, si es té en compte que, en ploure, bona part d’aquests minerals se’n van muntanya avall fins al riu Cardener, les aigües del qual serveixen per a diversos usos, entre els quals regar els nostres horts.
D’altra banda, l’empresa que gestiona aquest dipòsit de runa és Gestora de Runes del Bages, integrada dins EM Grup, al qual també pertany l’empresa Efienergia, que ha presentat un projecte per a instal·lar –molt a prop del dipòsit de runa– un abocador de residus urbans (classe II), al terme de Sant Mateu de Bages a tocar del terme de Callús. Un dels socis d’aquest grup empresarial és Lluís Basiana Obradors.
El Consell Comarcal del Bages ha presentat, dins el període d'al·legacions al projecte d'obra, un informe tècnic sobre aquest projecte d’abocador. Aquest informe deixa clar que les necessitats de la comarca en disposició de residus estan cobertes a mitjà termini i, per tant, és innecessària l'adequació d'un nou emplaçament.

ACORDEM I PROPOSEM
Al Ple del Consell Comarcal l’adopció dels següents acords:
1.       Sol·licitar informació sobre les presumptes activitats irregulars a l’abocador de runa de Callús.
2.       Segons els resultats de les investigacions i, si escaigués, del procés judicial subsegüent, fer els tràmits necessaris perquè se suspengui cautelarment el permís d'activitat de l'abocador de runa esmentat, sens prejudici d'una decisió definitiva posterior (tancament o represa de les activitats)..
3.       En la mesura que sigui possible, assessorar la plataforma Salvem Callús i els ajuntaments de la comarca sobre el grau de perillositat que podrien tenir per a la salut de les persones i per a la conservació del medi els abocaments de què s’ha informat, en cas de ser certs.
4.       Demanar a l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages que tingui en consideració les informacions esmentades com a element per a oposar-se al projecte d’abocador de classe II dins el seu terme municipal.
5.       Traslladar aquests acords a l’Agència de Residus de Catalunya, al fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona i al Departament de Territori i Sostenibilitat, perquè n’estiguin informats i actuïn si ho creuen convenient.
6.       Informar d’aquests acords els mitjans de comunicació que el Consell Comarcal cregui adients.


Plataforma Cívica Salvem Callús

Callús, 23 de novembre del  2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada