dijous, 24 de novembre del 2011

Moció al Ple de l'Ajuntament de Callús

PROPOSTA DE MOCIÓ PRESENTADA PER LA PLATAFORMA CÍVICA SALVEM CALLÚS AL PLE MUNICIPAL DE L’AJUNTAMENT DE CALLÚS, PER A SOL·LICITAR INFORMACIÓ SOBRE LES INVESTIGACIONS PER PRESUMPTES ACTIVITATS IRREGULARS A L’ABOCADOR DE RUNA DE CALLÚS I PER A INFORMAR-NE LA POBLACIÓ
Segons informacions aparegudes darrerament en alguns mitjans d’informació comarcals, s’ha obert una investigació sobre les activitats de l’abocador de runa de Callús. Aquesta investigació va a càrrec de la unitat de Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil, que ja ha confirmat la notícia.
Segons aquestes informacions, l’informe que té a les mans la Guàrdia Civil diu que, al dipòsit de runa de Callús, el darrer any s'hi han detectat abocaments amb forta olor de gasoil i benzina, i amb restes de components esmicolats electrònics, vidres i ferritja de ferro i alumini procedents de l'empresa Viuda de Lauró Clariana –de Castellbisbal–, que es dedica al tractament de ferralla, metalls i descontaminació de vehicles fora d'ús.
El dipòsit de runes de Callús no té l'autorització per a rebre aquests tipus de residus industrials. De fet, l'empresa productora d'aquest residu, Viuda de Lauró Clariana, no genera cap residu que pugui admetre el dipòsit de runes de Callús.
Segons les informacions, el 22 de juliol del 2011 un camió de l'empresa Excavacions Montaner va bolcar la càrrega a la cuneta a l'altura de Sant Martí de Torroella de camí al dipòsit de runa de Callús (adjuntem notícia Regió 7). Una mostra d’aquesta càrrega i una mostra de residus agafada directament a l’abocador es van portar a analitzar en un laboratori homologat per l'Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya.
D’acord amb les informacions esmentades, diversos elements analitzats superaven els màxims permesos per a un dipòsit de classe I com és el de runa de Callús. En algun cas, fins i tot se superava el màxim permès en un dipòsit per a residus de classe II. El laboratori conclou que la mostra analitzada no pot ser en cap cas dipositada en un abocador com el de Callús.
Segons les informacions, a l'informe que té la Guàrdia Civil consta que aquesta pràctica es fa des del 2006 i que es descarrega en un talús sense prendre cap mesura per evitar que es filtri en el subsòl. A més a més, s’informa que s'han detectat cinc punts de descàrrega; si això fos cert, tot l'abocador de runa està contaminat per aquest residu industrial, tapat i barrejat amb runes i terres.
L’empresa que gestiona aquest dipòsit de runa és Gestora de Runes del Bages, integrada dins EM Grup, al qual també pertany l’empresa Efienergia, que ha presentat un projecte per a instal·lar –molt a prop del dipòsit de runa– un abocador de residus urbans (classe II), al terme de Sant Mateu de Bages a tocar del terme de Callús. Un dels socis d’aquest grup empresarial és Lluís Basiana Obradors.

ACORDEM I PROPOSEM
Al Ple de l’Ajuntament de Callús l’adopció dels següents acords:
1.       Sol·licitar informació sobre les presumptes activitats irregulars a l’abocador de runa de Callús.
2.       Segons els resultats de les investigacions i, si escaigués, del procés judicial subsegüent, fer els tràmits necessaris per a suspendre cautelarment el permís d'activitat de l'abocador de runa esmentat, sens prejudici d'una decisió definitiva posterior (tancament o represa de les activitats).
3.       Denegar el permís a una possible ampliació de l'activitat d'aquest abocador.
4.       Demanar assessorament a experts sobre el grau de perillositat que podrien tenir per a la salut de les persones i per a la conservació del medi els abocaments de què s’ha informat, en cas de ser certs.
5.       Fer arribar a la població, mitjançant una assemblea popular i/o un butlletí escrit, tota la informació que rebi l’ajuntament.
6.       Demanar a l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages que tingui en consideració les informacions esmentades com a element per a oposar-se al projecte d’abocador de classe II dins el seu terme municipal.
7.       Traslladar aquests acords a l’Agència de Residus de Catalunya, al fiscal delegat de Medi Ambient de Barcelona i al Departament de Territori i Sostenibilitat, perquè n’estiguin informats i actuïn si ho creuen convenient.
8.       Informar d’aquests acords el diari Regió 7, el diari digital Manresainfo.cat, la revista Mesames i la resta de mitjans comarcals i nacionals que es considerin escaients.


Plataforma Cívica Salvem Callús



Callús, 23 de novembre del  2011

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada